Letní Shakespearovské slavnosti 2016 v prodeji

26.04.2016 12:31

VEČER TŘÍKRÁLOVÝ ANEB COKOLI CHCETE v režii Jany Kališové je hlavní novinkou letošních Letních shakespearovských slavností. Kromě premiéry nabídnou obě pražské scény dohromady ještě šest her a tři večery věnované památce Williama Shakespeara. Předprodej vstupenek na pražská představení začíná v úterý 26. dubna.

Komedie VEČER TŘÍKRÁLOVÝ ANEB COKOLI CHCETE vznikla ve stejném období jako drama Hamlet, tedy v době, kdy byl William Shakespeare na pomyslném vrcholu tvůrčích sil, a je spjata s oslavami, se svátečním "převráceným" světem příznačným pro středověké a renesanční svátky bláznů. A blázny a jejich rozvernými kousky se tato komedie jen hemží. Výstřední a elitářský Orsino (Tomáš Měcháček), opojený hudbou a svými city, zamilovaný do podobně sebestředné krásky Olivie (Marie Doležalová) a mezi nimi trosečnice Viola (Monika Timková) převlečená za muže, která touží po Orsinovi a přitom je sama předmětem Oliviiny slepé touhy. Věčně rozjařený Tobiáš Říhal (Milan Šteindler / Václav Kopta) tahá peníze z Ondřeje Třasořitky (Josef Carda) a slibuje mu svou neteř Olivii. Se služkou Marií (Nela Boudová) a bláznem z povolání jménem Feste (Petr Stach) strojí vtipné a dost kruté léčky na samolibého Malvolia (Martin Pechlát), který podobně jako ostatní podlehl klamnému příslibu lásky…

Režisérka Jana Kališová o Večeru tříkrálovém: „Moře, hudba, láska – tři slova, která u Shakespeara zazní hned v prvním monologu komedie, se stala východiskem pro celou naši inscenaci. Z blízkosti moře vychází elegantní scénografické řešení Martina Chocholouška i podoba celé řady půvabných kostýmů Sylvy Hanákové. V představení zazní hudba nejen scénická. Uslyšíme živou kapelu, šašek své písničky doprovází hrou na ukulele i flétničku, Olivie má k dispozici zvláštní "vodní" klavír. A láska a její až nejbláznivější podoby jsou pochopitelně hlavním tématem nádherné komedie, která podivuhodně spojuje bujarou a nespoutanou radost ze života s jemnějšími tóny melancholie, poezie a snad i trochou smutku nad plynutím času a života. Pro tenhle kontrast někdy až drastického humoru s okamžiky překvapivé hloubky mám Večer tříkrálový obzvlášť ráda.“

Letošní významné výročí – 400 let od smrti Williama Shakespeara – ovlivní i program Letních shakespearovských slavností.  Pořadatelé se rozhodli věnovat této události tři večery. „Významné jubileum si připomíná celý svět a také my jsme do našeho programu zařadili projekt věnovaný zmíněnému výročí.  Přípravy jsou v plném proudu, na dvou večerech nazvaných Pocta Shakespearovi spolupracujeme s  profesorem Martinem Hilským, ve třetím samostatném večeru pak Prague Shakespeare Company představí svou plenérovou verzi Richarda III. v angličtině,“ říká ředitel Slavností Michal Rychlý.

Na programu budou i další úspěšné a oblíbené hry: loňské zpracování shakespearovské tragédie Romeo a Julie (režie SKUTR) s výbornými Terezou Voříškovou a Janem Sklenářem, komedie Mnoho povyku pro nic (režie Jiří Menzel) s Petrou Horváthovou, Václavem Jílkem, Petrem Čtvrtníčkem nebo Leošem Nohou. Nebude chybět oblíbený Sen noci svatojánské (režie SKUTR) s Vandou Hybnerovou a Davidem Prachařem a samozřejmě absolutní stálice, která je na repertoáru Letních shakespearovských slavností nepřetržitě od roku 2009, Veselé paničky windsorské (režie Jiří Menzel) s Bolkem Polívkou, Simonou Stašovou a Evou Režnarovou. Ostravští kolegové připravují pro tento rok premiéru Hamleta (režie Janka Ryšánek Schmiedtová) s Tomášem Savkou, Miroslavem Etzlerem a Pavlínou Gajdošíkovou, kterou uvedeme v červenci na scéně Nejvyššího purkrabství. Na konec srpna pak chystáme na Letní scénu Hudební a taneční fakulty AMU na Malostranském náměstí výjimečné představení, které vzbudilo svou premiérou v loňském roce obrovské nadšení u bratislavského publika, tragédii Othello (režie Michal Vajdička) s Jozefem Vajdou v roli Othella, Veronikou Kubařovou jako Desdemonou a Ľubošem Kostelným v roli Jaga.