Když Harfa plave, Gong je v suchu ...

10.07.2016 09:00

Ačkoli prázdniny jsou v plném proudu, neznamená to, že budou diváci z Prahy 9 a okolí v letních měsících ochuzeni o kulturní zážitky. Pro scénu na střeše obchodního centra Galerie Harfa připravila agentura Kulturní portál.cz už tradiční kulturní festival Letní scéna Harfa. V jeho rámci si budou moci diváci vybírat mezi komediemi, talk show, pohádkami nebo stále populárnějšími stand-up pořady. V případě špatného počasí se program přesouvá do Divadla Gong. Požádali jsme šéfa pořádající agentury Lukáše Sýkoru, aby nám letošní ročník nesoucí podtitul „Léto plné hvězd“ přiblížil.

Co vás přivedlo k pořádání akcí? Vzpomenete si ještě na svoji první, kterou jste zařizoval?

I když jsem studoval něco jiného, pohybuji se v této branži již od roku 1993, kdy jsem začal pracovat u Miloslava Šimka v jeho Divadle Jiřího Grossmanna. Na podzim roku 2006 jsem založil Divadlo pohádek, které letos na Harfě na začátku září oslaví své desáté narozeniny.

Které z chystaných letních představení je vaším „tajným“ tipem? Tím myslím představení, ve kterém nevystupují tak známé hvězdy, ale které byste rád doporučil.

Určitě Návštěvní den u Miloslava Šimka. Tohle představení vzniklo vlastně náhodou. K 10. výročí úmrtí Miloslava Šimka mě napadlo udělat takový speciální večer, na který jsme pozvali jeho bývalé spolupracovníky. Představení se uskutečnilo 16.2.2014 v divadle Semafor a naše původní idea byla taková, že bude cca hodinový program a pak „volná zábava“. Už když jsem dával dohromady bodový scénář, říkal jsem si, že to musíme udělat s přestávku, protože to bude tak na dvě hodiny. Skutečnost byla taková, že dvě hodiny trvala jen první polovina a o přestávce jsme museli horečnatě zkracovat zbytek programu. I tak trvalo představení skoro 3,5 hodiny. Jeho ohlas mě překvapil, a tak jsme se z něj rozhodli udělat klasické představení ve stylu někdejších Návštěvních dnů Š+G, kde ubylo vzpomínání, ale naopak přibylo písniček a scének. A s laskavým svolením pana Jiřího Suchého ho uvádíme již dva roky v divadle Semafor.

Diváky často zajímá nějaká vtipná historka. Vzpomenete si na nějakou takovou, na nějaký trapas nebo komickou chybu, která vás nebo účinkující při akcích potkala?

On při představeních vždycky funguje takový zvláštní adrenalin, takže každé „vybočení“ v daném okamžiku rozhodně vtipné nebývá, ale zpětně se tomu člověk zasměje. Zrovna nedávno jsme hráli Návštěvní den v Semaforu a 10 minut před začátkem pořád ještě nebyl v divadle Viktor Sodoma. Tak jsme mu zavolal „Dobrý den, kde se nám touláte?“ „Nikde se netoulám, sedím doma v obýváku“ „A víte, že vám za 10 minut začíná představení?“ „Ježišmarja!“ Naštěstí bydlí v Roztokách, Semafor je v Dejvicích a nevystupuje úplně na začátku, takže to stihl.

Setkal jste se letos při zajišťování některého z představení s většími problémy?

Letošní ročník má podtitul „Léto plné hvězd“ a podařilo se nám do něj získat řadu hereckých osobností, které jsou samozřejmě hodně vytížené, takže asi největším problémem bylo dát dohromady volné termíny.

Které z plánovaných představení má nejsložitější výpravu?

Možná trochu překvapivě to je pohádka. A to muzikál Princové jsou na draka s písničkami Zdeňka Svěráka a Jaroslava Uhlíře. Představení vzniklo v koprodukci našeho Divadla pohádek a libereckého Divadla F. X. Šaldy a jde o velkou výpravnou pohádku s nádhernými kostýmy a samozřejmě spoustou skvělých písniček pánů Svěráka a Uhlíře. A při závěrečné medley s účinkující obvykle zpívají a tančí všechny děti v sále. To je vždy krásný zážitek.

Tentokrát se dostane i na čím dál populárnější formát stand-up comedy. Máte v plánu dát stand-upům v blízké budoucnosti ještě více prostoru?

Na letní scéně uvedeme představení Komici s.r.o. s hvězdami pořadu Na Stojáka! Milošem Knorem, Lukášem Pavláskem a Nastym. A mezi stand-upy by se dalo zařadit i představení Zdeněk Izer a autokolektiv. Po mnoha letech, kdy účinkoval vždy ve dvojici s někým, totiž vystupuje v novém pořadu Zdeněk Izer zcela sám. Premiéru jsme měli 25.4.2016 v Gongu a divácký ohlas byl vřelý. Tak uvidíme, jak se bude líbit divákům na Harfě. Teď mě vlastně napadá, že Zdeněk Izer letos vystupuje na Harfě již potřetí, a pro každý ročník si vždy připravil zcela nové představení.

Na jaký pořad, show nebo představení se vy osobně nejvíce těšíte?

Mám rád Petra Nárožného, takže se těším na představení V Paříži bych tě nečekala, tatínku!. A musím se ke své hanbě přiznat, že jsem ještě neviděl Cavemana, tak to doufám letos v létě napravím.

Máte už v hlavě nějaký nápad na rok příští?

Mám, ale neprozradím. Konkurence slídí všude :-)

Převzato z časopisu Devítka